söndag 23 oktober 2011

Så skyddar du barnen – regler och tips | Alby Trafikskola i Stockholm

En häftig inbromsning, en krock i 40 km i timmen – det behövs inte mycket för att ett barn ska skadas under en bilfärd. Varje år dödas och skadas barn för att bilbältet eller bilbarnstolen inte använts på rätt sätt.

Liten kropp kräver extra stöd

Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen, och nacken är bräcklig. När en bil krockar kastas barnets huvud framåt och bakåt med våldsam kraft. För att barnet ska kunna klara en sådan påfrestning behövs extra skydd i bilen.

Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning i bilen, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. (Det anger regler som började gälla 1 januari 2007.) Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10–12 år.

Bakåtvänt är bäst

Till cirka fyra års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Små barn som åker i framåtvända barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar. Därför ska du inte vända ditt barn för tidigt. Rekommendationen är att barn sitter bakåtvända så länge som möjligt, normalt tills de är ungefär fyra år.

Krockkuddar är en del av bilens säkerhetssystem

Krockkuddar och bilbälte är tillsammans ett bra skyddssystem i bilen. Men en inkopplad krockkudde på passagerarplatsen kan vara livsfarlig för ett barn. Däremot är sidokrockkuddar ingen fara för barn i bilbarnstol.

Koppla ur passagerarplatsens krockkudde

Bakåtvänd bilbarnstol och en krockkudde på passagerarplats är en livsfarlig kombination. Den kraft som skjuter ut krockkudden vid en kollision är enorm och kan vara förödande. Därför ska du aldrig låta ett barn i babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde sitta på en passagerarplats som har inkopplad krockkudde.

Låt en auktoriserad märkesverkstad koppla ur krockkudden, om du inte har en bil där du själv kan stänga av den med nyckel. I vissa bilar kan inte krockkudden kopplas ur. Det är först när barnet är 140 centimeter långt som det är säkert för barnet att sitta på passagerarplats med inkopplad krockkudde.

Välj godkänt och prova

Vänd dig till en butik där du får information av utbildad personal och hjälp att prova stolen med barnet i bilen. Stolen ska vara godkänd för barnets vikt. Tänk på att det finns bakåtvända bilbarnstolar som inte är godkända för att användas i baksätet.

Försäkra dig om att babyskyddet, bilbarnstolen eller bälteskudden är Europagodkänd och E-märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03 eller senare version. Godkännandenumret ska börja med siffrorna 03 eller 04. Enbart T-märkta bilbarnstolar får inte användas efter den 9 maj 2008. (Vissa bakåtvända bilbarnstolar har dubbelmärkning, det vill säga både E och T.)

Alla ska ha bälte

I Sverige har vi regler som säger att alla som åker personbil, buss, lastbil, tre- eller fyrhjulig motorcykel med karosseri eller tre- eller fyrhjulig moped med karosseri ska sitta på en plats med bilbälte om det finns en sådan plats, och använda bältet. Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda bilbarnstol, bälteskudde eller annan särskild skyddsanordning för barn i stället för eller tillsammans med bilbältet.

Barn som är tre år eller äldre och kortare än 135 centimeter får inte åka i ett fordon där det inte finns möjlighet att använda en särskild skyddsanordning för barn. Vid tillfälliga transporter under korta sträckor är det dock tillåtet. I sådana fall ska barnet i stället använda bilbältet när det är möjligt och får då inte åka i framsätet i en personbil eller i en lätt lastbil. Barn som är yngre än tre år får inte åka i fordon där det inte finns möjlighet att använda en särskild skyddsanordning för barn. Det enda undantaget är vid tillfällig färd i taxi under korta sträckor, men då får barnet inte åka i framsätet.

Bälte i buss

Alla som är äldre än tre år och som åker buss ska sitta på en plats som har bilbälte, om det finns en sådan plats, och använda bältet. Men vid lokala transporter i tättbebyggda områden är det tillåtet för passagerare att sitta på en plats som inte har bilbälte.

Tänk på följande:

  • Utrustningen ska passa både barnet och bilen.
  • Prova alltid före köp.
  • Följ anvisningarna noga.
  • Kontrollera att barnen sitter säkert med bilbältet rätt använt, innan du startar bilen.
  • Barn ska aldrig sitta på passagerarplatsen med inkopplad passagerarkrockkudde.
  • Säg till att du vill ha bilbarnstol eller bältesstol/kudde när du beställer taxi.
  • Det är du som är vuxen som ansvarar för att barnen i bilen använder bilbälte eller annat skydd, som bilbarnstol eller bälteskudde.

Välkomna till Alby Trafikskola! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort. Besök vår webbplats för mer ... http://www.albytrafikskola.se/

Passagerare

Passagerare



Det finns mycket att tänka på när det gäller säkerhet för alla som färdas i bil eller buss. Vissa saker är generella säkerhetsåtgärder, andra är fastställda i lag.

Antalet passagerare

Fler passagerare får inte tas med i en bil än den är registrerad för. Passagerare ska färdas på de platser som är avsedda för passagerare.
Men Trafikverket har föreskrivit om undantag från regeln i vissa fall:
  • Ytterligare passagerare som är barn får tas med i en bil om barnet eller barnen färdas på en plats som är utrustad med en särskild skyddsanordning för ett eller flera barn. Skyddsanordningen ska vara typgodkänd, rätt installerad och användas på avsett sätt.
  • Ytterligare passagerare får tas med i en bil med skåpkarosseri och bostadsinredning som hör till fordonsslaget lastbil, om bilen tagits i bruk före den 1 maj 2006. Passagerare måste färdas på ett annat lämpligt fast monterat säte.
  • Vid kortare färd i samband med kortege, uppvisning eller motsvarande får ytterligare passagerare tas med i en personbil. Passagerare måste färdas på ett annat lämpligt fast monterat säte.
Vägverkets föreskrifter om undantag från bestämmelserna om antalet passagerare i en bil.
Vägverkets föreskrifter om undantag från bestämmelserna om antalet passagerare i en bil vid övningskörning.

För din säkerhet i bilen

Vid en kollision eller hastig inbromsning slungas alla lösa föremål iväg med våldsam kraft. Säkerheten inne i bilen handlar därför om att hålla både människor och packning på plats.

Om du blir påkörd bakifrån utsätts din rygg och nacke för stora krafter. För att minska risken för nackskador, ska du sitta så nära ryggstödet och huvudstödet som möjligt.

Välkomna till Alby Trafikskola! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort. Besök vår webbplats för mer ... http://www.albytrafikskola.se/

Här kan du läsa om de regler som finns för användning av bilbälte | Alby Trafikskola i Stockholm

Bältesregler | Alby Trafikskola i Stockholm

Här kan du läsa om de regler som finns för användning av bilbälte i olika typer av fordon. Särskilda regler gäller för barn.

När du åker personbil eller lastbil med mera

Alla som åker i personbil, lastbil, på tre- eller fyrhjulig motorcykel eller moped med karosseri ska sitta på en plats med bilbälte, om det finns en sådan plats, och ska använda bältet. Föraren, annan ombordpersonal, ledsagare och ledare för en grupp ska se till att passagerare under femton år använder bilbälte eller annan särskild skyddsanordning.
Huvudregeln för barn är att barn som är kortare än 135 cm ska använda en särskild skyddsanordning, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde istället för eller tillsammans med bilbältet.

Det finns två undantag. Barn som är tre år eller äldre och kortare än 135 cm får åka i ett fordon trots att det inte är möjligt att använda en särskild skyddsanordning vid tillfälliga transporter under korta sträckor. I sådana fall ska barnet använda bilbältet om det är möjligt och får inte sitta i framsätet i en personbil eller lätt lastbil. Det andra gäller barn som är yngre än tre år. Undantaget gäller vid tillfällig färd i taxi under korta sträckor och under förutsättning att barnet inte sitter i framsätet.
Vägverkets föreskrifter om användning av bilbälten och av särskilda skyddsanordningar för barn
Mer information om barn hittar du via den här länken:
Så skyddar du barnen

När du åker buss

Alla busspassagerare som är äldre än tre år ska sitta på en plats med bilbälte, om det finns en sådan plats, och ska använda bältet. Transportstyrelsen rekommenderar att även yngre barn använder bilbältet eller särskild skyddsanordning.

Om det inte finns någon sittplats med bilbälte tillgänglig, är det tillåtet att stå i bussen (om bussen är godkänd för ståplatser). Vid lokala transporter i tättbebyggda områden får en annan plats användas, även om det finns sittplatser med bilbälte tillgängliga.

Passagerare i rullstol

Den som åker sittande i rullstol ska sitta på rullstolsplats och använda bilbälte om det finns. Rullstolen ska vara fastsatt med eller stödjas av en anordning som är avsedd för det i fordonet. Föraren, annan ombordpersonal, ledsagare och ledare för en grupp ska hjälpa passageraren med detta.

Regler för bilbältesanvändning finns huvudsakligen i 4 kap. 10–10d §§ i
Trafikförordningen (1998:1276)



Välkomna till Alby Trafikskola! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort. Besök vår webbplats för mer ... http://www.albytrafikskola.se/

söndag 16 oktober 2011

Släp och efterfordon | Alby Trafikskola i Stockholm

Olika typer av släp gör att du kan använda ditt fordon till många ändamål. Samtidigt är det viktigt att känna till vilka regler som gäller för släpvagnar, husvagnar och andra släp som kopplas efter bilen.

Efterfordon

Vad är ett efterfordon?

Ett efterfordon är ett redskap eller annat som inte är en släpvagn eller ett terrängsläp men som är kopplat till en bil, en traktor, ett motorredskap eller terrängmotorfordon. Ett efterfordon är inte avsett för att frakta gods. Exempel på efterfordon:
  • tryckluftskompressor
  • skylift
  • kioskvagn
Vissa fordon som saknar fjädring är klassificerade som efterfordon trots att de är avsedda för transport av visst gods. Det gäller
  • båttransportvagnar
  • husvagnar
  • tankvagnar.

Ingen registrering eller besiktning behövs för efterfordon

Efterfordon behöver inte registreras och har ingen registreringsskylt, till skillnad från släpvagnar som måste registreras och kontrollbesiktas.

Tillåten bredd

På gator och allmänna vägar får fordonsbredden inklusive last vara högst 260 cm. Lasten får skjuta ut högst 20 cm utanför fordonet. Om lasten är odelbar, till exempel en båt, får bredden vara upp till 310 cm, förutsatt att ekipaget är utmärkt enligt Vägverkets föreskrifter 2000:120. Om lasten är bredare krävs dispens.

Bruttovikt

Om efterfordonet saknar bromsar, får bruttovikten inte överstiga dragfordonets bruttovikt. (Bruttovikt på ett efterfordon är vad fordonet väger inklusive last.)

Begränsad hastighet

Efterfordonet får dras i högst 30 km/timmen.

 ------------------

Vilken utrustning krävs på efterfordon?

Belysning under mörker

  • två röda positionslyktor bak
  • en vit positionslykta fram, om efterfordonet skjuter ut mer än 200 millimeter in mot vägens mitt från dragfordonet
  • två röda reflexanordningar bak
  • orangegula sidomarkeringsreflexer för sken åt sidan
  • två vita positionslyktor fram, om efterfordonet skjuter ut mer än 200 millimeter i sidled från dragfordonet
  • två vita reflexer framtill.

Körriktningsvisare

Alla nya efterfordon ska ha två körriktningsvisare med orangegult ljus.
Transportstyrelsen rekommenderar att även äldre efterfordon utrustas med körriktningsvisare.

Bromsar

Efterfordonet får vara bromsat eller obromsat. Om det finns broms ska den kunna minska farten på efterfordonet och få det att stanna snabbt och säkert.
Efterfordon som har bromsar måste uppfylla de krav som gäller enligt VVFS 2003:20.

Däck

Däcken ska vara dimensionerade för minst den axelbelastning som fordonet har. Något krav på mönsterdjup finns inte på däcken, utan kravet är att däckets väv (kord) inte får synas.

Kopplingsanordning

Efterfordonet ska vara kopplat på ett säkert sätt till dragfordonet. Förbindelsen ska klara de påfrestningar som den utsätts för.

Skylt för långsamtgående fordon

Skylten förlångsamtgående fordon (LGF-skylten) ska vara typgodkänd och placeras baktill och utanpå fordonet med en av triangelns spetsar uppåt. Lägsta höjdplacering är 0,6 m och högsta är 1,8 m, mätt från marken och till LGF-skyltens nedre del.
 
----------------

Vanliga frågor och svar om efterfordon

Är det tillåtet att avregistrera och ta bort registreringsskylten på min släpvagn med flak och sedan använda släpvagnen som efterfordon?
- Nej. Om släpet är avsett för transport av gods, är det en släpvagn.
Får jag göra om min husvagn till efterfordon?
- Ja, under förutsättning att följande tre krav uppfylls:
  • husvagnen avregistreras
  • fjädringen sätts ur funktion på ett varaktigt sätt
  • vagnen förses med en särskild skylt för långsamtgående fordon (LGF-skylt).
Till min båtvagn som är ett efterfordon har jag ett originaltillbehörsflak. Får jag köra gods på det?
- Nej, båtvagnen får endast användas för dess specifika användningsområde.
Får jag åka på motorväg eller motortrafikled med mitt efterfordon?
- Nej. För att få köra där krävs att fordonet är konstruerat för att köras i minst 40 km/tim och också får köras i den hastigheten. (Inte heller moped får köra på dessa vägar).
Jag har ett litet obromsat släp. Kan det vara ett efterfordon, eftersom det är obromsat?
- Nej. Om släpet är avsett för transport av gods, är det en släpvagn. De enda undantagen från detta är vissa båtvagnar, husvagnar och tankvagnar som saknar fjädring och därför klassificeras som efterfordon.

Välkomna till Alby Trafikskola! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort. Besök vår webbplats för mer ... http://www.albytrafikskola.se/

onsdag 12 oktober 2011

Engelska, Spanska, Ryska, Turkiska, Arabiska, Körkortsteori, Trafikskola - Stockholm | Alby Trafikskola

Välkomna till Alby Trafikskola i Stockholm! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort.

Vi finns för dig som värdesätter kvalitetsutbildning, låga priser, personligt intresse, erfaren personal och trevliga lokaler. Vad är viktigast för dig då du vill ta ditt B körkort i Stockholm? Det som är viktigast för dig är viktigt för oss!

Vårt mål är att du, på det sätt som bäst passar dig, skall få ditt B körkort Stockholm i handen så smidigt som möjligt. Framför allt så skall du komma ihåg din körkortsutbildning i Stockholm som en trevlig och givande del av ditt liv.



Hos oss på Alby Trafikskola Stockholm får du en gedigen kunskap inom trafikutbildningar som skapar bra, säkra och miljömedvetna förare. Alby Trafikskola i Stockholm befinner sig i Alby centrum med direkt tillgång till många olika busslinjer samt tunnelbanna för att snabbt kunna ta dig till och ifrån trafikskolan.

Våra trafiklärare har lång erfarenhet som kan vägleda och ge dig en säker och bra utbildning, vi är dessutom stolta att vara medlemmar i Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR). Vår målsättning är att ge dig en så effektiv utbildning som möjligt till rimlig kostnad. Vi har lång erfarenhet av utbildning och jobbar med moderna metoder.

Vi är en körskola i Stockholm (även kallat Bilskola och Trafikskola) där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort . Vi sätter stort värde på pedagogik och individuella lösningar för våra elever. Därför har vi utvecklat en rad prisvärda Körkorts-erbjudanden och paketlösningar just nu underlättar din väg mot körkortet.




__________________________________________________________________
Körskola & Trafikskola i Stockholm - Körkortsteori, B-körkort  Alby Trafikskola
__________________________________________________________________




__________________________________________________________________

Vi erbjuder dig en personlig och individanpassad körkortsutbildning av behörighet B (Personbil). Du väljer det som passar dig bäst. Lärarna som arbetar på Alby trafikskola Stockholm (även kallat Bilskola Stockholm och Körskola Stockholm) sätter eleven i fokus och anpassar körkortutbildningen till varje enskild individ. Då varje individ är unik har lärarna den erfarenhet som krävs för att kunna anpassa och skräddarsy utbildningen så att det passar var och en. De elever som tar sitt B körkort Stockholm hos oss inser väldigt fort att personalen strävar enbart efter kvalité. Vi vill ha säkra förare ute på vägarna. Våra elever får en otroligt bra utbildning som vi är stolta över när vi sedan möter dem ute på vägarna.

Du är välkommen som elev på vår trafikskola Stockholm där vi vill gärna hjälpa dig med B-körkortet och kommer göra vad vi kan för att du ska få en utbildning som du är nöjd med.

Bra körkortslänkar

  • Körkortsportalen (www.korkortsportalen.se): Officiell information om att ta körkort samt information för handledare.
  • Transportstyrelsen (www.transportstyrelsen.se): Körkortsmyndigheten i Sverige.
  • Trafikverket (www.trafikverket.se): Förarprov för körkort.
  • STR (www.str.se): Sveriges Trafikskolors Riksförbund.
  • Albytrafikskola.se (http://www.albytrafikskola.se/) körkortswebbplats med information information om att ta körkort, teorifrågor samt information för handledare.


Välkomna till Alby Trafikskola! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort. Besök vår webbplats för mer ... http://www.albytrafikskola.se/

söndag 9 oktober 2011

Handledarkurs & Handledarutbildning i Stockholm | Alby Trafikskola

Blog Image

Alby trafikskola är godkänd av Transportsstyrelse som utbildare till ”Introduktionsutbildare för privat övningskörning, behörighet B”, Kallad handledarutbildning. Vi följer Trafikverkets (Vägverkets) föreskrifter (VVFS 2005:76) .


Den som redan har gått en introduktionsutbildning före den 1 september 2010 behöver inte gå om den, förutsatt att utbildningen fortfarande är giltig. Utbildningen är giltig i fem år från det datum den genomfördes. Nytt i introduktionsutbildningen är att teoretiska moment om miljö och sparsam körning ska ingå. Detta kommer att införas successivt i utbildningen och blir obligatoriska inslag från den 1 januari 2011. Eleven ska vid den privata övningskörningen ha ett giltigt körkortstillstånd och en giltig introduktionsutbildning. Körkortstillståndet är giltigt i fem år från dagen för beslut och introduktions-utbildningen är giltig i fem år från dagen den genomfördes. Ansökan och godkännande krävs för varje elev. Observera att handledaren måste ansöka och bli godkänd för varje elev innan den privata övningskörningen får påbörjas. Detta görs även i fortsättningen via till exempel e-tjänsten Ansök om handledarskap.

Vid godkännandet kontrolleras att den blivande handledaren har gått en introduktionsutbildning någon gång under de senaste fem åren. Det är handledaren som betraktas som förare vid övningskörningen. Det är därmed handledaren som ansvarar för att eleven uppfyller kraven för den privata övningskörningen.


Körkortskraven för handledare vid privat övningskörning.

För att bli godkänd som handledare krävs att du har fyllt 24 år och du ska under de senaste tio åren ha haft körkort för fordonet i minst fem år. Du får inte ha mist körkortet under de senaste tre åren på grund av rattfylleri eller något annat grovt brott. Har körkortet varit återkallat under denna tid på grund av t ex fortkörning får det inte ha varit återkallat sammanlagt mer än 3 månader.

Kursen tar tre timmar och hålls i våra lokaler på Albyvägen 2-4 (Alby centrum) och kostar 300 kr / person (elev + handledare = 600 kr). Efter kursen är ni redo att börja övningsköra på egen hand, när ni har fått godkännande från Transportstyrelsen. Vi på Alby Trafikskola erbjuder handledarutbildningen varannan Söndag (jämna veckor), klockan 13.00.


Handledarkurs & Handledarutbildning i Stockholm | Alby Trafikskola


Vi inbjuder till handledarutbildning i vår teorilokal på trafikskolan. Pris 300:-/deltagare. I priset ingår studiematerial, fika och moms. Kursen omfattar 180 minuter exkl. raster. Föranmälan samt förskottsbetalning är obligatoriskt samt bindande. Återbud ska ske senast en vecka innan kursstart. Kom gärna 15 minuter innan kursstart pga. leg. kontroll. OBS! Legitimation måste medtagas!



Nya regler vid privat övningskörning

Från och med 1 september 2010 slopas Kravet på att elev och handledare måste genomgå introduktionsutbildning vid privat övningskörning tillsammans. Detta gäller för behörighet B. Elev och handledare kan alltså gå utbildningen var för sig. Både handledare och elev måste liksom tidigare ha gått introduktionsutbildningen för att få övningsköra privat. Ändringarna började gälla den 1 september 2010.


Välkommen till Alby Trafikskola i Stockholm! Vi erbjuder handledarkurs/handledarutbildning och körkort för bil, mc och tungt släp. Kontakta oss idag för mer information!



Välkommen till Alby Trafikskola i Stockholm! Vi erbjuder handledarkurs/handledarutbildning och körkort för bil.Se mer information på vår hemsida.  http://www.albytrafikskola.se/

Handledarkurs & Handledarutbildning i Stockholm

Uppkörning - allt om körprov & förarprov | Alby Trafikskola i Stockholm

Showcase



Vid körprovet ska du visa att du kan hantera fordonet i trafiken och att du kan köra med gott omdöme på ett trafiksäkert sätt. Körprovet är en kontroll av att du har de färdigheter som krävs för att få köra i trafiken.


Körprovet bygger på en kursplan som är speciellt framtagen för den körkortsbehörighet du ansöker om att få. Kursplanen förklarar vilken inriktning och vilka mål som utbildningen har. Den förklarar också vad körkortsutbildningen ska leda till och beskriver vad du ska kunna efter utbildningen. När du gör körprovet kommer din körning att bedömas utifrån kursplanen.



Från den 1 april 2011 gäller:TS föreskrifter om kursplan, behörighet B (TSFS 2011:20) (nytt fönster)

Avgiften för körprov för behörighet B är 700 kronor. Efter klockan 18.00 vardagar och helger kostar det 940 kronor.

Inför körprovet


När du kommer till provet blir du uppropad och får visa upp en identitetshandling.

För att Trafikverket med säkerhet ska kunna fastställa din identitet ska fotot på identitetshandlingen vara välliknande.

Om du inte kan visa upp en godtagbar identitetshandling, riskerar du att inte få göra provet.


Har du laseropererat dina ögon och inte längre behöver använda glasögon eller linser? Då måste du anmäla detta till Transportstyrelsen och få villkoret borttaget innan du kommer till provet, annars får du inte göra provet.

Innan provet startar har inspektören kontrollerat att du uppfyller de formella kraven för att få genomföra provet. Det krävs att du:

  • är permanent bosatt i Sverige eller har studerat här i minst sex månader
  • har en giltig riskutbildning
    Läs mer om riskutbildning

Inspektören kommer före provet även att kontrollera:

  • att du inte sedan tidigare har ett körkort utfärdat av en annan EES-stat(Detta intygar du genom att skriva under i en särskild ruta på förarprovsprotokollet).
    Utländska körkort
  • om du har något villkor i körkortstillståndet, till exempel glasögon, och att du i så fall uppfyller det villkoret (exempelvis bär glasögon eller linser).
  • om provfordonet – om du genomför provet med egen bil – uppfyller minimikraven.
    Krav som bilen ska uppfylla vid körprovet

Därefter kommer inspektören att ge dig information om hur provet genomförs, till exempel vad som bedöms, vilka anvisningar du kommer att få under körningen med mera. Om du har valt att genomföra provet med en Trafikverksbil kommer du också att få information om den.



Körprovet börjar med att du får göra en säkerhetskontroll. Därefter får du köra i tätorts- och landsvägsmiljö i minst 25 minuter. Med trafikinspektörens inledning och avslutning blir den totala tiden för ditt körprov 45 minuter. Du får i god tid tydliga anvisningar om vart du ska köra. Om du kör fel kan du själv få hitta en plats att vända på.

Om det uppstår någon farlig situation som du inte kan behärska på ett trafiksäkert sätt, ingriper trafikinspektören. Men det är ändå du som räknas som förare och du är därför ansvarig för vad som händer under provet.

Broschyren "Presentation av körprov B" beskriver hur körprovet för behörighet B (personbil) är upplagt och vad det kan innehålla.


Så bedöms körprovet

Trafikinspektören kommer att göra en helhetsbedömning av din körning. Han eller hon utgår då från de fyra kompetensområden som du kan läsa om här.



1. Fordonskännedom och manövreringOm du har god kännedom om hur bilen fungerar och kan manövrera den utan att behöva tänka på vad du gör, ökar din möjlighet att köra den på ett trafiksäkert sätt. Du ska kunna samordna dina rörelser när du hanterar gas, koppling, broms och ratt så att körningen blir mjuk och behaglig. Det vanligaste är att inspektören observerar och bedömer:

  • körställning
  • säkerhetskontroll
  • krypkörning
  • upp- och nedväxling
  • start i lutning
  • bromsning
  • backning
  • parkering
  • användande av bilens reglage.


2. Miljö och sparsam körningDitt körsätt påverkar bilens bränsleförbrukning och därmed även i hög grad miljön och människan. Med ett sparsamt körsätt bidrar du till att utsläppen av skadliga ämnen minskas. Det vanligaste är att inspektören observerar och bedömer hur du utför följande:

  • tomgångskörning
  • start och acceleration
  • val av växel
  • motorbromsning
  • framförhållning.


3. Trafikregler och tillämpningDet finns många trafikregler som är av stor betydelse för att trafiken ska fungera. Om de inte tillämpas på ett bra sätt försämras trafiksäkerheten och framkomligheten betydligt. Det vanligaste är att inspektören observerar och bedömer hur du tillämpar följande regler:

  • hastighetsregler
  • väjningsregler
  • placeringsregler
  • regler för teckengivning.


4. Trafiksäkerhet och beteendeDet krävs av dig som bilförare att du planerar din körning flera steg framåt. För att klara av det måste du veta hur du ska använda din uppmärksamhet. Du ska köra på ett sådant sätt att du naturligt och realistiskt visar att du är medveten om de risker som finns i trafiken. Det vanligaste är att inspektören observerar och bedömer hur du utför följande:

  • uppmärksamhetsrutiner, det vill säga hur, var och när du använder din uppmärksamhet
  • framförhållning
  • samspel med andra trafikanter
  • säkerhetsmarginaler
  • handlingsberedskap.

Riskettan & Riskutbildning 1 i Stockholm | Alby Trafikskola i Stockholm
 Välkomna till Alby Trafikskola i Stockholm Gå någon av våra riskutbilningar såsom Riskettan. Besök vår webbplats för mer information om våra utbildningar! 


Efter körprovet

Resultatet skrivs ner i ett förarprovsprotokoll
När inspektören fyller i protokollet används en digital penna som kommunicerar med en mobiltelefon. Mobiltelefonen överför resultatet från körprovet till Transportstyrelsen.

När körprovet är avslutat, gör inspektören en helhetsbedömning och meddelar dig resultatet av provet.

http://www.korkortsportalen.se/PageFiles/2064/K%C3%B6rprovsprotokoll%20129x200pix.jpg

Klicka här för att visa en större bild av protokollet (PDF-fil, 156 Kb, öppnas i nytt fönster)


Godkänt körprov
Trafikinspektören talar om för dig att körprovet är godkänt omedelbart efter körningen. Om kunskapsprovet är godkänt sedan tidigare, kommer du att få ett ”Bevis om körkort". Beviset gäller som körkort genast men under högst ett år och endast i Sverige. (Om beviset återkallas, får du inte fortsätta att köra.) Du måste ha med dig beviset när du kör. Du måste då också ha med dig en handling som styrker din identitet, till exempel ett pass eller ID-kort.

Om ditt kunskapsprov sedan tidigare inte är godkänt kommer du att få en kopia på förarprovsprotokollet. När kunskapsprovet godkänts, kommer du då att få ett ”Bevis om körkort”. Beviset gäller som körkort genast men under högst ett år och endast i Sverige. (Om beviset återkallas, får du inte fortsätta att köra.) Du måste ha med dig beviset när du kör. Du måste då också ha med dig en handling som styrker din identitet, till exempel ett pass eller ID-kort.

Har du fotograferat dig på ett av Trafikverkets förarprovskontor? Då tillverkas och levereras ditt körkort inom några dagar efter det att du godkänts på förarprovet.

Om du inte har fotograferat dig på Trafikverket, får du en så kallad grundhandling med posten. På den ska du klistra ditt foto och skriva din namnteckning. Skicka sedan tillbaka den till Transportstyrelsen så snart som möjligt.

Ditt körkort kommer i ett rekommenderat brev med posten. Du måste lösa ut det personligen och visa upp giltig och godkänd svensk legitimation.

VIKTIGT: Transportstyrelsen måste få in grundhandlingen i tid för att kunna tillverka körkortet innan ditt ”Bevis om körkort” upphör att gälla. Annars mister du den behörighet som du nu avlagt prov för. Du måste då göra om förarprovet, både kunskapsprov och körprov.

Underkänt körprov
Om trafikinspektören har beslutat att körprovet inte är godkänt, får du reda på det direkt efter körningen. Trafikinspektören förklarar muntligt varför din körning inte har godkänts och berättar inom vilka kompetensområden det finns brister. Förklaringen dokumenteras i förarprovsprotokollet. Innan ni skiljs åt får du en kopia på protokollet. Av protokollet framgår vilka brister som visat sig under körprovet. Du får ett exemplar, som du ska visa upp för din utbildare.


http://www.korkortsportalen.se/PageFiles/2064/K%C3%B6rprovsprotokoll%20129x200pix.jpg

Klicka här för att visa en större bild av protokollet med förklaring (PDF-fil, 338 kB, öppnas i nytt fönster)

Det är naturligtvis viktigt att du och din utbildare tillsammans går igenom bristerna och praktiskt övar lämpliga moment innan du genomför ett omprov.

Om du har ett godkänt kunskapsprov är det giltigt i två månader och det är därför viktigt att du gör om körprovet inom denna tid, annars får du göra om båda proven.

För att vara garanterad att få göra omprovet inom två månader måste du inom tre dagar boka tid för nytt prov. Kontakta Trafikverkets kundtjänst för förarprov på 0771-17 18 19 eller boka ny tid via Internet .

Körkort på prov i två år
Alla nyblivna körkortstagare i Sverige får en prövotid på två år. Prövotid innebär att du måste göra ett nytt förarprov (både kunskapsprov och körprov) för att få ett nytt körkort, om du gör dig skyldig till någon förseelse som leder till att körkortet återkallas under denna period på två år. Det gäller oavsett hur kort spärrtiden (återkallelsetiden) är.


Prövotiden står på ditt körkort med en sifferkod och datum för prövotidens slut.

{jcomments off}



Välkomna till Alby Trafikskola! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort. Besök vår webbplats för mer ...

lördag 8 oktober 2011

Handledarutbildning & Handledare Körkort i Stockholm|Alby Trafikskola

Handledarutbildning körkort i Stockholm | Alby Bilskola

Jag ska vara handledare

Den som övningskör privat måste ha en godkänd handledare. Det är du som handledare som räknas som förare vid övningskörningen. Du har ansvar för att eleven uppfyller kraven för övningskörningen. Du måste ansöka och bli godkänd för varje elev som du vill handleda vid privat övningskörning.

Via menyn till vänster kan du läsa om vad som krävs för att du ska kunna bli godkänd som handledare och regler för övningskörning.

Ska du bli handledare vid privat övningskörning för behörighet B, måste både du och din blivande elev först ha gått en introduktionsutbildning. En introduktionsutbildning gäller i fem år från dagen den genomfördes.

Läs mer om introduktionsutbildning

Du ansöker om att bli godkänd som handledare hos Transportstyrelsen. En avgift på 170 kronor måste vara betald innan din ansökan prövas. Du kan ansöka om handledarskap via e-tjänsten "Ansök om handledarskap". Betala direkt när du ansöker via e-tjänsten eller med det inbetalningskort som du får av Transportstyrelsen.

Ansök om handledarskap

Tänk på att du som är handledare ska vara ett föredöme för din elev, och att du lär ut kunskaper som eleven kommer att ha nytta av i hela sitt liv


Välkomna till Alby Trafikskola! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort. Besök vår webbplats för mer ... http://www.albytrafikskola.se/

Körskola & Trafikskola i Stockholm - Körkortsteori, B-körkort Alby Trafikskola

Körskola & Trafikskola i Stockholm - Körkortsteori, B-körkort Alby TrafikskolaVälkomna till Alby Trafikskola! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort. Besök vår webbplats för mer information!
http://www.albytrafikskola.se/


Du hittar oss i nya, stora och fräscha lokaler i Alby Centrum - Stockholm.
Vi som arbetar på trafikskolan är erfarna trafiklärare, kontorist och utbildningsledare som trivs bra ihop och som "brinner" för vårt arbete. Vi arbetar alla hårt för att Du skall få en effektiv och prisvärd utbildning, men vi skulle aldrig "tumma" på vår kvalité eftersom vi lär ut för livet! Vi anser att människor lär sig bäst under trevliga former och där man känner sig trygg. Därför kommer vi att lägga ner mycket tid på att få våra elever att trivas på trafikskolan!

Varför bör du välja Alby trafikskola till din trafikskola? Alby trafikskola är en trafikskola där du får ditt körkort snabbt, enkelt och billigt med hög kvalitet. Det finns många argument till varför du skall välja Alby trafikskola till din körskola, t.ex.
Alltid mycket låga och konkurrenskraftiga priser

- Hög kvalitet i undervisningen
- En trevlig och avspänd atmosfär på trafikskolan, vilket skapar en bra miljö för en god inlärning
- Lärarna på vår trafikskola (körskola, bilskola) Stockholm är trevliga, kunniga, erfarna, målinriktade och kommer snabbt till resultat, d.v.s. du får snabbt ditt körkort! - Ett centralt läge i Alby Centrum - Stockholm ; 100 meter från Alby tunnelbanestation


Vi är övertygade om att du kommer på ytterligare argument när du väl påbörjat din utbildning för körkort på Alby trafikskola!
Vi tar emot alla elever oavett utbildningsnivå eller utbildningsönskemål. Du väljer själv vilken hjälp Du vill ha av oss. När det gäller våra körlektioner så har vi de bästa övningsområdena runt knuten (vilket gör Din utbildning effektivare/billigare). Lugna gator för Dig som är nybörjare och för Dig som har kommit en bit på väg i utbildningen har vi mer avancerad körning bara ett stenkast från trafikskolan.

Vi ser gärna att Du kompletterar Din utbildning hos oss med att övningsköra hemma om möjligheten finns. Vi rekomenderar då att Din handledare åker med på några av Dina körlektioner för att skapa ett bra samarbete mellan Dig, Din trafiklärare och Din handledare.

Vi kör med nya, fräscha och trafiksäkra bilar, och har en förkärlek för Golf (2010).

När det gäller vår teoriutbildning så har vi teorilektioner varje vecka och vi har även många nya datorer där Du kan öva Dig på våra testprov. Vi använder STR:s material när det gäller lärobok, studiehäfte mm. Det finns alltid någon på trafikskolan som kan hjälpa Dig.

Jag hoppas att jag med dessa rader har väckt Din nyfikenhet och att Du ringer oss, eller ännu bättre kommer in en sväng så att vi kan visa Dig runt och berätta mer!

Ha det gott/ Utbildningsledare
http://www.albytrafikskola.se/


-------------------------------------------------------------------------

Alby Trafikskola i Stockholm - ett tryggt val för dig som ska ta körkort
Vår affärsidé är att med hög kvalitet och effektivitet utbilda Dig till en trafiksäker och miljömedveten förare. Vi anser att det är viktigt att Du blir bemött på ett vänligt och professionellt sätt. Vi vill att Du ska trivas på Alby Trafikskola i Stockholm, vi bryr oss om Dig

För Dig som vill ta körkort till billigt pris och vill ha hög kvalitet på utbildningen
En trafikskola i Stockholm med anslutning till bussar och tunnelbana
En trafikskola i Stockholm som har öppet kvällar och helger
En trafikskola i Stockholm med konkurrenskraftiga priser
En trafikskola i Stockholm med många års erfarenhet
En trafikskola i Stockholm med effektiv intensivutbildning och hög kvalitet
En trafikskola i Stockholm med miljöbilar
En trafikskola i Stockholm som följer Vägverkets kursplan

fredag 7 oktober 2011

Körskola & Trafikskola i Stockholm - Körkortsteori, B-körkort Alby Trafikskola

Hur tung släpvagn eller husvagn får din bil dra?

Hur tung släpvagn eller husvagn din bil får dra kan du läsa på registreringsbeviset.

Det förekommer två typer av registreringsbevis, ett nytt och ett äldre. Båda typerna visas på denna sida.

Den nya typen av registreringsbevis

Den nya typen av registreringsbevis, siffror visar var uppgifterna finns, foto
Körskola & Trafikskola i Stockholm - Körkortsteori, B-körkort  Alby Trafikskola
-------------------------------
Välkomna till Alby Trafikskola! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort. Besök vår webbplats för mer
http://www.albytrafikskola.se/
Du
Från och med år 2009 utfärdas registreringsbevis av Transportstyrelsen.
Siffra 1, illustration Högsta vikt bromsat släp Här kan du utläsa den högsta tillåtna släpvagnsvikten (släpvagnens tjänstevikt + lastens vikt) som gäller för bilen. Vikten får inte överskridas. Det kan innebära att släpvagnen inte får lastas så mycket som släpvagnens registreringsbevis anger.
Siffra 2, illustration Högsta vikt obromsat släp
Denna uppgift finns endast hos bilar av senare årsmodell. Saknar släpvagnen bromsar får släpvagnsvikten (släpvagnens tjänstevikt + lastens vikt) inte överskrida detta värde
Siffra 3, illustration Högsta sammanlagda bruttovikt för bil och släp Summan av bilens och släpvagnens bruttovikter får inte överstiga detta värde. Bruttovikt är bilens respektive släpvagnens aktuella vikt (inklusive last).
Siffra 4, illustration Högsta totalvikt på släpet för B-körkort För den som har B-körkort får släpvagnens totalvikt inte överstiga den vikt som anges här. Uppgift om släpvagnens totalvikt finns på släpvagnens registreringsbevis. Observera dock att hur mycket du får lasta även beror på vilken bil som ska dra släpvagnen - se punkt 1.
Siffra 5, illustration Bilens tjänstevikt Tjänstevikten är bilens vikt "körfärdig" inklusive föraren. Last och passagerare ingår inte.
Siffra 6, illustration Bilens totalvikt Totalvikten är summan av tjänstevikten och maxlasten. Maxlast är den tyngsta last som bilen är konstruerad för.

Den äldre typen av registreringsbevis

Den äldre typen av registreringsbevis, siffror visar var uppgifterna finns, foto
Trafikskola, Körskola, Intensivkurs, Körkort, Stockholm | Alby Trafikskola
Alby Trafikskola i Stockholm, erbjuder intensivkurs för dig som skall ta körkort. Vår körskola jobbar för att det ska bli en positiv, lärorik och minnesvärd tid.
http://www.albytrafikskola.se/

Siffra 1, illustration Högsta släpvagnsvikt
Här kan du utläsa den största tillåtna släpvagnsvikten (släpvagnens och lastens sammanlagda vikt) som gäller för bilen. Vikten får inte överskridas. Det kan innebära att släpvagnen inte får lastas så mycket som släpvagnens registreringsbevis anger.
Siffra 2, illustration Bilens tjänstevikt
Tjänstevikten är bilens vikt körfärdig. I tjänstevikten ingår föraren.
Siffra 3, illustration Bilens totalvikt
Totalvikten är summan av bilens tjänstevikt och maxlast (maxlast är den tyngsta last som bilen är konstruerad för).
Siffra 4, illustration Högsta totalvikt på släpet för B-körkort
För den som har B-körkort får släpvagnens totalvikt inte överstiga den vikt som anges här. Observera dock att hur mycket du får lasta även beror på vilken bil som ska dra släpvagnen - se punkt 1.
Siffra 5, illustration Högsta sammanlagda bruttovikt för bil och släp
Summan av bilens och släpvagnens bruttovikter får inte överstiga detta värde. Bruttovikten är bilens respektive släpvagnens aktuella vikt (inklusive last).
Siffra 6, illustration Högsta släpvagnsvikt för obromsad släpvagn
Denna uppgift finns endast hos bilar av senare årsmodell.
Saknar släpvagnen bromsar får släpvagnsvikten (släpvagnens tjänstevikt + lastens vikt) inte överskrida detta värde.



Välkomna till Alby Trafikskola! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort. Besök vår webbplats för mer ... http://www.albytrafikskola.se/

onsdag 5 oktober 2011

Släpvagn & husvagn-Checklista |Alby Trafikskola i Stockholm

Checklista

Är backspeglarna rätt inställda? Räcker bilens ordinarie backspeglar?
bil och backspeglar, illustration

Välkomna till Alby Trafikskola! Söker du intensivkurs Stockholm, Intensivutbildning körkort Stockholm, introduk​tionsutbildning i Stockholm? Här finner du din utbildning till rätt pris och högsta kvalitet.
Är elkontakten ansluten? Fungerar alla lyktor och blinkrar?
bil med släp, illustration

Intensivkurs/intensivutbildning - Körkort Stockholm | Alby Trafikskola

Är lasten säkrad? Är den placerad så att kultrycket är rätt?
Släp med last, illustration
Intensivkurs/intensivutbildning - Körkort Stockholm | Alby Trafikskola
------------------------------------------------------------------------------------------------
Välkommen till Alby Trafikskola! Söker du intensivkurs stockholm/intensivutbildning i Stockholm? Här finner du din utbildning till rätt pris och högsta kvalitet.
Är den demonterbara kulan rätt fastsatt i bilen?

demonterbar kula, illustration
Är katastrofbromsvajern* rätt fastsatt i bilen?
katastrofbromsvajer, illustration
fastsatt katastrofbromsvajer, illustration

Är släpvagnens parkeringsbroms lossad?

parkeringsbroms, illustration
Intensivkurs Stockholm, Intensivutbildning körkort Stockholm|Alby Trafikskola


Har du kopplat rätt?
koppling, illustration

*) Lägg inte vajern runt kulhalsen om det finns en ögla att fästa den i. Vissa EU-typgodkända kulkopplingar saknar dock ögla för att fästa katastrofbromsvajern i.


Välkomna till Alby Trafikskola! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort. Besök vår webbplats för mer ... http://www.albytrafikskola.se/