söndag 20 november 2011

Avställning av fordon

Avställning av fordon



Om du inte ska använda ett fordon kan du ställa av det. Du slipper då betala fordonsskatt och trafikförsäkring.

Tänk på att du inte kan begära avställning från ett datum bakåt i tiden utan avställningen gäller från och med den dag en fullständig anmälan kommer in till Transportstyrelsen.

En vanlig missuppfattning är att ett fordon automatiskt blir avställt om det till exempel får körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning. Så är inte fallet! Ett fordon blir aldrig automatiskt avställt – du måste själv anmäla avställningen till oss.


Trafikskola Stockholm | Alby Trafikskola

Olika sätt att anmäla avställning

Du kan anmäla en avställning på tre olika sätt:
Observera att du inte kan anmäla avställning genom att ringa vår kundtjänst.

__________________________________________________________________
__________________________________________________________________

Anmälan via Internet

Med hjälp av vår e-tjänst Ställ av ditt fordon kan du göra din anmälan direkt via Internet. Första steget är att logga in i tjänsten. Det gör du med hjälp av registreringsnummer och behörighetskod eller med e-legitimation. Registreringsnumret och behörighetskoden finns på ditt registreringsbevis.
Behörighetskod på registreringsbeviset, foto
Behörighetskod på registreringsbeviset (gamla), foto
Registreringsbevisets utseende varierar beroende på om du har ett nytt eller gammalt dokument.
Mer information om registreringsbevis.


Anmälan via servicetelefon

Genom att ringa vår servicetelefon på 0771-25 25 25 kan du ställa av ditt fordon. Här behöver du ha registreringsnummer (i sifferform) och behörighetskod tillhands. Båda dessa uppgifter finns på ditt registreringsbevis (del 1).

Anmälan via ditt registreringsbevis

Kryssa i rutan för avställning och skriv under. Du behöver inte ange koden från kontrollmärket, då detta avskaffats från och med 1 januari 2010.
Tänk på att du inte kan begära avställning från ett datum bakåt i tiden utan avställningen gäller från och med den dag en fullständig anmälan kommer till Transportstyrelsen. Detta gäller även i de fall du anmäler avställning i samband med ett ägarbyte. (Läs mer om detta nedan under rubriken Avställning och ägarbyte vid samma tillfälle.)
Registreringsbeviset består sedan 2004 av två delar, Del 1 av registreringsbeviset och Del 2 av registreringsbeviset. Om du inte har fått ett sådant registreringsbevis gäller fortfarande ditt gamla.
En avställning anmäler du på Del 1 av registreringsbeviset (den blåa delen). Om du ska göra anmälan i samband med ägarbyte använder du del 2 (den gula delen).
Mer information om registreringsbevis.

Fordonet behöver inte längre vara trafikförsäkrat

Om du ställer av ett fordon behöver du inte längre ha det trafikförsäkrat. Vi låter försäkringsuppgiften ligga vilande i vägtrafikregistret och meddelar ditt försäkringsbolag om avställningen.




Trafikskola Stockholm | Alby Trafikskola

Återbetalning av fordonsskatt

Om du ställer av ett fordon, behöver du inte längre betala fordonsskatt. Om det finns överskjutande fordonsskatt, återbetalar vi den. Återbetalningen gör vi till den person som är registrerad som ägare vid avställningstillfället. Belopp under 50 kronor återbetalas inte.
Fordonsskatt tas ut månadsvis (om inte skatten för ett år överstiger 4 800 kronor, se nedan). Det innebär att den skatt som återbetalas omfattar alla hela kvarvarande månader. Om fordonet avställs i samband med ett månadsskifte, är det viktigt att anmälan har kommit till oss före månadsskiftet. Om anmälan kommer in efter månadsskiftet, tas skatt ut för hela den månaden.
Exempel:
  • Ett fordon ställs av den 31 augusti. Vi återbetalar fordonsskatt från och med september månad.
  • Ett fordon ställs av den 5 mars. Vi återbetalar fordonsskatt från och med april månad.
Läs mer om återbetalning av fordonsskatt.

Återbetalning av fordonsskatt för fordon med en årsskatt som överstiger 4 800 kronor

När ett fordon har en årsskatt på mer än 4 800 kronor per år gäller andra regler och vi återbetalar då skatt från avställningsdagen. Men om du ställer på fordonet igen inom 15 dygn, måste du betala skatt från och med avställningsdagen i stället för påställningsdagen. Om det sker ett ägarbyte mellan avställningen och påställningen, får dock den nya ägaren betala fordonsskatt från påställningsdagen, även om den är inom 15 dygn från avställningsdagen.

__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Exempel:
  • Ett fordon ställs av den 5 januari. Vi återbetalar fordonsskatt från den 5 januari. Fordonet ställs på den 15 januari. Vi påför då fordonsskatt från och med den 5 januari.
  • Ett fordon ställs av den 6 november. Vi återbetalar fordonsskatt från den 6 november. Fordonet byter ägare och ställs på den 17 november. Vi påför fordonsskatt från den 17 november.
Läs mer om återbetalning av fordonsskatt.

Vägtrafikregisteravgiften ska betalas

Vägtrafikregisteravgiften betalas även för avställda fordon.

Avställning och ägarbyte vid samma tillfälle

Om fordonet avställs i samband med ett ägarbyte, återbetalar vi skatten till den nya ägaren. Som vi beskrivit ovan räknas avställningen från den dag då en fullständig anmälan kom till oss på Transportstyrelsen.
Observera att detta kan innebära att fordonet är påställt från dagen för ägarbytet (enligt anmälan) och fram till dagen för avställningen (anmälans ankomstdatum). I så fall måste den nya ägaren teckna en trafikförsäkring för denna tid.

Skatteverket är beslutande myndighet

Transportstyrelsen fastställer skattskyldighet genom automatisk databehandling. Anser du dig ha blivit felaktigt debiterad med fordonsskatt och vill att skatten ska omdebiteras? Då är det till Skatteverket som du aktivt måste vända dig för att få ditt ärende prövat. Skatteverket är beslutande myndighet.

Att köra ett avställt fordon

Som regel får du inte köra ett avställt fordon. Det finns dock ett undantag: för färd kortast lämpliga väg till eller från besiktning. Fordonet måste vara trafikförsäkrat och det får inte finnas några obetalda fordonsskatter.

Observera att ett avställt fordon inte heller får bogseras.


Välkomna till Alby Trafikskola! Vi är en körskola i Stockholm där ni kan läsa körkortsteori och ta ert B-körkort. Besök vår webbplats för mer ... http://www.albytrafikskola.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.